top of page

Austrijski grad Steyr pomogao poplavljenoj općini Odžak


U nedjelju, 8. juna 2014. godine, u Odžak je stigla pomoć iz Steyra, jednog od najstarijih austrijskih gradova, koji se također redovno bori sa poplavama na svom području. Do pomoći je došlo nakon što je Vijećnik u OV Odžak, Senad Ahmetović (SBB), stupio u kontakt sa gradonačelnikom Steyra, Gerladom Hacklom, te mu na sastanku predočio katastrofalno stanje u kojem se općina Odžak nalazi. Gradonačelnik Hackl odmah je predložio budžet od 10.000 KM pomoći u svojstvu higijenskih paketa za 100 domaćinstava općine Odžak.

Ubrzo nakon toga sazvan je i Krizni štab u Steyru, kojeg su sačinjavali među ostalima komandant Vatrogasaca ing. Thomas Schurz, te direktor Crvenog križa Steyra Dr. Urban Scheeweiß, te je izrađen akcioni plan daljnih aktivnosti.

Pomoć u vrijednosti od 55.000 KM

Nakon sastanka Kriznog štaba i na osnovu sačinjene liste potrebnih materijala, dodatno je organizovana pomoć od strane Vatrogasne službe i Crvenog križa Steyra. U vrijednosti od ca. 55.000 KM kupljeni su između ostalog higijenski pribori za preko 100 domaćinstava, šest paleta mineralne vode, deset hiljada zaštitnih maski i specijalnih zaštitnih odjela, rukavice, čizme za vatrogasce, šljemovi, vatrogasne jakne itd.

Ubrzo nakon nabavke potrebnih stvari prevoz je organizovan kamionom od Crvenog križa i vatrogasnim autom.

Transport nabavljene pomoći krenuo je u subotu, 7. juna 2014. godine, u večernjim satima, a delegaciju koja je doputovala u Odžak sačinili su vatrogasni inspektori Manuel Brunner, Josef Leonhartsberger, Erich Mekina, te direktor Crvenog križa Steyr mag. Markus Brunner i Senad Ahmetović.

Osam sati čekanja na graničnom prijelazu Orašje

Prelazak granice u Orašju nosio je sa sobom mnogo poteškoća. Zbog neregulisanosti zakona u slučaju katastrofa nijedna špedicija nije radila nedjeljom, te je tek nakon višesatne intervencije kod premijera Posavskog kantona Marijana Oršolića i uz pomoć kantonalnog zastupnika gosp. Enesa Đulovića, organizovan dolazak nadležnih inspektora, carinika i špedicije.

Sljedeći problem na carini je nastao zbog toga što zvanični primatelj pomoći, Crveni križ u Odžaku, nije bio u mogućnosti da izda potrebne dokumente, jer je navodno načelnik Odžaka Hajrudin Hadžidedić prisvojio pečat Crvenog križa, što je premijer Oršolić ocijenio kao veoma lošim činom.

Nakon osam sati čekanja, pomoć je napokon stigla u Odžak, te je uskladištena u lager štaba Civilne zaštite Odžaka. Vatrogasna oprema je odmah predata odžačkim vatrogascima.

Prije odlaska, delegacija iz Steyra obišla je nasip na više mjesta, te će njihov ekspertni tim shodno tome sačiniti izvještaj o poplavljenim područjima.

Indikativno je da se u isto vrijeme na nasipu nalazio i Sejad Delić, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save, koji se nije udostojio da izađe u susret austrijskim stručnjacima, nego je odmah nakon njihovog dolaska pobjegao sa lica mjesta. To se itekako poklapa sa njegovom dosadašnjom praksom zataškivanja vlastite odgovornosti i izbjegavanja neugodnih pitanja.

Proširiti saradnju ova dva grada

Cilj u narednom periodu je, kako kaže Senad Ahmetović, da se uspostavi uska saradnja Odžaka i Steyra.

“Volio bih da i naše institucije djeluju na profesionalnom nivou kao Austrijanci, kod kojih od informacije o nastanku katastrofe do konkretnog institucionalnog djelovanja prođe svega nekoliko sati i gdje se građani ne prepuštaju sami sebi. U tom smislu od njih možemo mnogo toga naučiti, te se nadam da će se to ogledati i u budućim zajedničkim projektima, koji su već predloženi. Želim se ovim putem zahvaliti i majoru Günteru Fürwegeru, dobrom prijatelju i pripadniku EUFORA, koji je također pomogao da se ova pomoć za Odžak ostvari. Želim naglasiti da akcije pomoći ne smiju biti jednokratnog karaktera, te ćemo i dalje djelovati u tom smislu pri koordinaciji, tako da pomoć što brže stigne na lice mjesta onima kojima je najviše potrebno. Istovremeno nastojat ću da uspostavimo dugoročnu saradnju sa gradom Steyrom.” – rekao je Ahmetović, član Glavnog odbora SBB-a i Vijećnik u OV Odžak.

0 Ansichten0 Kommentare

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen
bottom of page