top of page

“Multietničnost” SDP-a


Česte izjave SDP-ovaca koji imaju običaj dičiti se multietničnošću svoje stranke i ponosno govoriti kako je to jedina stranka za koju glasaju pripadnici svih naroda u Bosni i Hercegovini, potakle su me da napravim jedno istraživanje koje se odnosi na ovu temu. Zbog opširnosti ću se ograničiti samo na Općinu Odžak. Koristio sam oficijelne podatke Centralne Izborne Komisije (izbori.ba).

Ovi podaci se odnose na rezultate Općih izbora provedenih 2010. godine u Općini Odžak i dokazuju da SDP i nije toliko “multietnička” kako se rado predstavlja, te da za nju, skoro po pravilu, glasaju pripadnici bošnjačkog naroda. To uopće nije nikakva kritika, niti mislim bilo šta negativno kada kažem da je SDP stranka za koju većinski glasaju Bošnjaci. Samo želim demaskirati često ponovljene laži iz njihovih redova i istaknuti da SDP nije stranka za koju barem približno podjednako glasaju pripadnici svih naroda, te da nema potrebe za iznošenjem lažnih informacija i hvalisanjem nečim što nije istina.

U okolnim selima Odžaka, od ukupnog broja 3762 glasača koji su izašli na izbore, SDP je ostvario 57 glasova, što predstavlja 1,7 % osvojenih glasova. Ako se u obzir uzme brojka od 8337 ukupnog broja glasača okolnih sela, dolazimo do podatka da SDP uživa povjerenje 0,68% građana na području sa većinskim brojem pripadnika hrvatskog i srpskog naroda. Ovo dovoljno govori o tome kako nebošnjačka populacija doživljava “multietničnost” SDP-a.




0 Ansichten0 Kommentare

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen
bottom of page